Richtlijnen en gedragsregels voor communicatie

Richtlijnen en gedragsregels voor communicatie

Hieronder worden de spelregels die gelden voor de zwemmers en zwemsters en ouders hiervan m.b.t. communicatie op een rij gezet. Ook wordt een aantal richtlijnen gegeven die betrekking hebben op de omgangsvormen binnen elektronische communicatie. Iedereen communiceert tegenwoordig online. Hieraan zijn wel spelregels verbonden, die je in acht dient te nemen bij het communiceren.

De richtlijnen zijn:

Het medium

Alle belangrijke officiële mededelingen worden via de mail gedaan. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van WhatsApp, sms en telefoon. Diegene die één van deze communicatiemiddelen niet gebruikt dient dit aan de trainer door te geven om zodoende miscommunicatie te voorkomen. Voorts is het de verantwoording van de zwemmer of zwemsters om mondelinge informatie te noteren en de website www.zpcdzk.nl regelmatig te controleren op nieuwe informatie.

De gedragsregels:

Conflicten

Er kunnen tijdens een seizoen altijd momenten van spanningen en meningsverschillen ontstaan tussen sporters/trainers en ouders. De communicatielijn die dan gevolgd moet worden is:

Sporter/ouders  >  trainer(s) >  coördinator  > voorzitter zwemcommissie > bestuur.                                              

Houd rekening met sociale verhoudingen

Houd in stijl, toon, aanhef en afzender rekening met de relatie die je hebt met de geadresseerde, zoals je dat ook zou doen in een brief of in een persoonlijk gesprek.

Wees beleefd

Wees altijd beleefd, ook wanneer je met iemand communiceert die je goed kent.

Vermijd flaming

Wees voorzichtig met het gebruik van hoofdletters en teveel uitroeptekens en met het gebruik van woorden of zinnen die als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren.

De kans bestaat dat zinnen die niet zo bedoeld zijn, wel als kritiek of als beledigend worden opgevat, omdat non-verbale signalen (gebaren, gezichtsuitdrukkingen) niet kunnen worden overgebracht.

 Adresseer je e-mail juist

Adresseer je bericht op de juiste manier aan de juiste persoon. E-mail kent drie adresseervelden: "Aan", "CC" en "BCC". In het "Aan"-veld zet je het emailadres van de perso(o)n(en) aan wie het bericht is gericht. In de "CC" zet je het adres van de perso(o)n(en) voor wie het bericht ook van belang is, maar die er niet direct iets mee hoeven te doen. Deze adressen worden aan alle geadresseerden getoond. De adressen die je in het "BCC"-veld invult worden niet aan de overige geadresseerden getoond. Het versturen van anonieme berichten is niet toegestaan.

Geef een duidelijke omschrijving van het onderwerp

Geef je emailbericht een duidelijk onderwerp. De ontvanger ziet dan in één oogopslag waarover het bericht gaat. Het maakt ook het archiveren van het bericht voor de ontvanger gemakkelijker. Het is tevens aan te raden om je te beperken tot één onderwerp per bericht.

Wees kort

Wees kort en bondig in je bericht. Lange berichten worden met minder aandacht gelezen. Heb je toch echt een lang verhaal te vertellen, overweeg dan een ander communicatiemiddel, zoals telefonisch contact of face to face.

Stuur geen junk-mail

E-mail is een persoonlijk communicatiemiddel. Het is niet de bedoeling dat je mail gaat sturen naar onbekenden. Dergelijke berichten wekken irritatie op bij de ontvangers.

Betreden zwembad voor de training:

  • Op maandagen, dinsdagen en donderdagen is er om 17.50 uur toegang voor maximaal vijf personen van DZK om materiaal uit het hok en/of computerapparatuur e.d. klaar te zetten. Eén van deze vijf personen is altijd een trainer. Als er zwemmers bij deze vijf zijn, kunnen ze de zaal in, mits er dus een trainer aanwezig is. 
  • Om 17.55 uur is er toegang voor de andere zwemmers. Dus alle andere zwemmers blijven tot 17.55 uur bij de douches wachten.
  • Alle toegang is altijd via de tribunekant baan 8, dus vanaf de douches loopt iedereen langs de keerpunten naar de startblokken.
  • Voor 18.00 uur komen er geen zwemmers bij de banen waar les gegeven wordt, ook niet om materiaal bij de startblokken neer te leggen. Houd redelijke afstand.
  • Vlaggetjes worden na 18.00 opgehangen.
  • Ouders die de trainingen willen bijwonen, nemen de entree aan de tribunekant, niet via de douches, en nemen als het nog geen 18.00 uur is, plaats op de tribune. Na 18.00 uur, kan dat ook aan de badrand of op de banken beneden. Verzoek van de eigen trainers is om alleen aan de tribunekant plaats te nemen, ook tijdens de training. Voor verenigingsbad alleen aan de kant van de douches.

Ouders kunnen dus wel voor 17.50 uur het wedstrijdbad betreden, mits entree en plaats tribune.

  • Op zaterdagmorgen worden geen ouders van leszwemmers meer toegelaten tijdens de waterpolotrainingen. Trainers kunnen deze ouders aanspreken en naar Optisport verwijzen.